Lojistik sektörü, bilişim teknolojilerinin en yoğun kullanıldığı alanlardan biridir. Araç takibi, filo yönetimi, depo yönetimi, maliyet analizi, sipariş yönetimi ve tedarik zincirlerinin entegrasyonu gibi birçok süreçte teknolojinin gücünden faydalanılmaktadır. Bu süreçlerin dijitalleşmesi; tedarik zinciri yönetimi ve dağıtım ağlarının optimizasyonunda işletmelere daha verimli, esnek ve müşteri odaklı bir yapı kazandırmaktadır.
Teknolojik araçlar ve sistemler, lojistik süreçlerde oluşan büyük veri hacminin işlenmesini, rota optimizasyonunu ve faaliyetlerin otonomlaştırılmasını sağlamaktadır. Lojistik sektöründe faaliyet gösteren firmalar, IoT (Nesnelerin İnterneti) ve akıllı etiketler ile iş süreçlerini dijitalleştirerek izlenebilirliği artırabilirler. Bu da firmalara rekabet avantajı sağlayacaktır.
IoT, bir dizi cihaz arasında ara bağlantı ve etkileşimi mümkün kılan; doğru ve gerçek zamanlı bilgi iletimini gerçekleştirmeye yardımcı bir sistemdir. İlgili süreçlerde kullanılan teknoloji ile sistem ve diğer tüm bileşenler entegre olup akıllı olarak çalışma sağlanmaktadır. Durum ve konumları bilinen bu akıllı nesneler arası bilgi alışverişini sağlayarak otonom kararlar alabilen akıllı sistemler oluşturulabilmektedir.
IoT teknolojisi depolarda nesneleri nesnelere ve operatörleri nesnelere bağlamaktadır. Raflar, paletler, ürünler, insanlar, forklift ve ekipmanlar izlenebilmekte, bu süreçte elde edilen bilgiler WMS ile entegre edilmekte, karar desteği sağlanmakta ve hızlı yanıt verme kabiliyeti artmaktadır.
Teknolojinin hızlı bir şekilde değişmesi ve gelişmesi ile e-ticaret sektörü de hızlı bir gelişim katetmiştir. Bu gelişim lojistik sektörünün gelişimini de doğrudan etkilemektedir. İnternet üzerinden yapılan alışverişlerin artması, lojistik hizmetlere olan talebi önemli ölçüde artırmıştır. Artan talepler de lojistik firmalarının iş süreçlerini daha fazla optimize ederek müşterilere hızlı, güvenli ve etkili hizmet sunmalarını zorunlu kılmaktadır.
Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS)'in 2023 yılı ilk 6 ayı için açıkladığı verilere göre; ülkemizde e-ticaret hacminin bir önceki yılın aynı dönemine göre %109,7’lik artışla 652,7 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. E-ticaretin hızlı büyümesi, lojistik sektöründe de büyük yatırımları ve inovasyonları beraberinde getirecektir.
Akca Lojistik olarak biz de lojistik sektöründeki güncel gelişmeleri takip ederek iş süreçlerimize entegre etmek amacıyla Amerika Birleşik Devletleri'nin Nevada eyaletinde 8-9 Mayıs tarihlerinde gerçekleşen "Perakende Tedarik Zinciri ve Lojistik Fuarı"na katıldık. Genel Müdür Yardımcımız Erkam Akça'nın, fuar izlenimlerini paylaştığı videoya aşağıdaki bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz.