Ancak lojistik sektöründe küreselleşme ile ortaya çıkan talep artışı, müşterilerine doğru hizmet sunmak isteyen lojistik firmaları tarafından farklı lojistik türlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Farklı lojistik türleri hem yüklerin daha hızlı varış noktasına ulaşmasını sağlamaktadır hem de yük sahibinin daha uygun fiyatları taşıma hizmeti almasını sağlamaktadır. Müşterilerin lojistik firmalarından beklentilerini en uygun şekilde karşılayabilmek için ortaya çıkmış olan lojistik türlerinden birisi ise parsiyel taşımacılık olmuştur. Bu yazımızda parsiyel taşımacılık ile ilgili detaylı bilgileri sizlere vereceğiz.
Parsiyel yük taşımacılığı özellikle havayolu, karayolu ve deniz yolu taşımacılığında sıklıkla kullanılmaktadır. Parsiyel yük taşımacılığını genel olarak açıklamamız gerekirse, konteyner içinde farklı alıcılara ait olan yüklerin bulunmasıdır. Yani parsiyel konteyner yükleme aslında konteynerlerin boş olduğu durumlarda konteynerleri doldurmak amacıyla yapılmaktadır. Konteyner içinde yer alan yükler az öncede belirttiğimiz gibi farklı alıcılara sahiptir. Konteynerlerde yer alan farklı yüklerin sahiplerine ücret nasıl kesiliyor açıklayalım. Bu noktada yüklerin konteyner içerisinde kapladığı alan çok önemli oluyor. Yani küçük bir yüke sahip olan bir firma ile büyük bir yüke sahip olan firma aynı lojistik ücretini vermemektedir. Konteyner içerisinde fazla alan kaplayan yani hacim olarak büyük olan yüklerin ücreti daha fazla olmaktadır. Konteynerde yer alan yüklere ortak bir ücretlendirme yapılmamaktadır. Yük sahiplerine hacimlerine göre ayrı ayrı ücretlendirme yapılmaktadır.
Parsiyel yük taşımacılığı aslında kolay gibi görünse de oldukça dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Parsiyel yükleme sürecinde oldukça titiz ve dikkatli bir şekilde davranmak gerekmektedir. Zira parsiyel yükleme sürecinde yapılacak olan bir hatanın sonuçları çok büyük olabilir. Parsiyel yükleme sürecinde dikkat edilmesi gereken iki unsur elleçleme ve dağıtımdır. Elleçleme ürünlerinde Türkiye ticaretinde sıklıkla kullanılan araca son giren ilk çıkar sözünü uygulamak gerekmektedir. Bu sözü ticarette uygulamak demek sürecin harika bir şekilde ilerlemesine sağlayacaktır. Ayrıca zaman tasarrufu sağlayacaktır. Ancak az önce belirttiğimiz gibi konteynerlerde ortak ülkeye gidecek yüklere yer verilmelidir. Bu noktada farklı bir ülkeye gitmesi gereken bir yükün konteynere konulması lojistik sürecinde çok büyük bir aksaklığa neden olacaktır. Yüklerin bir araya toplanmadan önce konteynerin güzergâhının doğru bir şekilde belirlenmesi süreci hızlandıracak ve karışıklığı önleyecek önemli bir durumdur.
Parsiyel yükleme yaparken elleçleme ve dağıtım sürecinden sonra ise konteynerlerin içinin dizilmesi süreci çok büyük bir önem taşımaktadır. Bu noktada konteynere yüklenecek olan yüklerin neler olduğunu iyi anlamak gerekiyor. Alt kısımlara kırılacak veya küçük yüklerin koyulması ürünlerin zarar görmesine neden olacaktır. Bu nedenle konteyner dizerken titiz davranmanız gerekiyor. En alta dayanıklı ve büyük olan yüklerin dizilmesi onların üstüne ise zayıf ve küçük olan yüklerin yüklenmesi gerekmektedir. Bu sayede yüklerin hasar görmesinin önüne geçmiş olursunuz. Yüklerin ortak firmaya ait olmadığını asla unutmamak gerekiyor. Yüklerin farklı firmalara ait olması her yüke eşit titizlik ve hassasiyetle yaklaşmamız gerektiğini göstermektedir.
Parsiyel taşımacılık yapan firmalar hakkında bilinen en büyük yanlış ise yüklerin bilgilerini ve yüklerin güncel konumlarını müşteriler ile paylaşmadıklarıdır. Aynı konteynerde farklı firmaların ürünleri olsa bile parsiyel taşımacılık yapan firmalar tarafından yüklerin güncel bilgisi hem alıcı hem de satıcı tarafa gönderilmektedir. Bu sayede iki tarafta yükün güncel durumundan haberdar olabilir.
Parsiyel yük taşımacılığı nedir sorusuna detaylı bir cevap verdik. Şimdi ise parsiyel yük taşımacılığının sunduğu faydaları beraber inceleyelim.